Πώς να επιτύχετε τους στόχους σας



Δρ Ευστράτιος Παπάνης

papanis@papanis.com

Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΑΞΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Επιλέξτε στόχους, που αντικατοπτρίζουν το αξιακό σας σύστημα, που ανταποκρίνονται στην ηθική σας προσωπικότητα και εναρμονίζονται με την φιλοσοφία της ζωής σας, διατηρώντας όμως πάντοτε την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την χρυσή ισορροπία ρεαλισμού - ρομαντισμού, δηλαδή του μέτρου.

Εξετάστε τους υπάρχοντες πόρους και τις διαδικασίες, που έχετε ήδη εγκαθιδρύσει

Σε ποιες πληροφορίες έχετε πρόσβαση και πώς τις διαχειρίζεστε. Με ποιους τρόπους τις διατηρείτε ενημερωμένες. Καθορίστε πώς θα οργανωθούν οι υφιστάμενες πληροφορίες. Δημιουργήστε κατηγορίες και υποκατηγορίες, για να είναι εύκολη η αναζήτηση, η πλοήγηση και η δημιουργία νέων νοητικών χαρτών.

ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Αναλογιστείτε τι έχετε  πράξει σε ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν, ποια στοιχεία ήταν εποικοδομητικά και ποια μέσα, υλικά, μεθοδολογίες είχατε χρησιμοποιήσει.

Σκεφθείτε πώς έχουν διαχειριστεί άλλοι παρόμοιους στόχους, πώς έχουν επιτύχει και κυρίως πού έχουν αποτύχει. Μην παρασύρεστε από τις υπερφίαλες ιαχές και τις εύκολες νίκες. Η αποτυχία διδάσκει περισσότερα από τον θρίαμβο. Τις περισσότερες φορές η μελέτη των αδύναμων σημείων και η σταδιακή, μόνιμη και ορθολογική βελτίωση τους είναι ο αργός και κοπιώδης δρόμος προς την δικαίωση.

ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Καταγράψτε σε τι συνίστανται οι άμεσες ενέργειες, που προωθούν το σκοπό, πόσες είναι εύκολες να επιτευχθούν και ποιες δρουν ενισχυτικά, ώστε να συνεχίσετε. Αναγνωρίστε και εσωτερικεύστε κάθε μικρή νίκη σας. Η αυτοεκτίμηση  και οι ακούραστοι συνοδοιπόροι στις χαρές και στις απογοητεύσεις είναι οι πιο αποτελεσματικοί αρωγοί στην προσπάθειά σας.

SMART

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι οι προς επίτευξη στόχοι σας πρέπει να είναι  «SMART»

- Specific (Σαφείς): συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι.

- Measurable (Μετρήσιμοι):  με ποσοτικοποιημένη πρόοδο

- Achievable (Επιτεύξιμοι):  εφικτοί και ρεαλιστικοί.

- Relevant (Σχετικοί): σημαντικοί για σας.

- Time-bound (χρονικά προσδιορισμένοι): με προθεσμία ολοκλήρωσης.

BACKWARD DESIGN

Για να κατανοήσετε στην ολότητα τις επιδιώξεις σας, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο του προς τα πίσω σχεδιασμού

(Backward Design), δηλαδή προσδιορίστε τον τελικό στόχο, φανταστείτε τι θα έχετε καταφέρει και πώς θα αισθάνεστε, όταν θα τον εκπληρώσετε και εργαστείτε από τις εσχατιές προς την αρχή, καθορίζοντας τα βήματα, που θα σας οδηγήσουν εκεί. Έτσι ξαφνικά οι αιτίες θα γίνουν σκοποί και θα αντιληφθείτε την πραγματικότητα στο ευρύτερο τελονομικό πλαίσιο της.

VISION BOARDS

Φτιάξετε οπτικοποιημένες παραστάσεις,  πίνακες, αφίσες, χαρτογραφήσεις, διαγράμματα, ψηφιακές πλατφόρμες  (Vision Boards) μέσω εικόνων και λέξεων, που μπορεί να σας εμπνέουν και να σας παρακινούν.

Τοποθετήστε τον πίνακα σε ένα μέρος όπου το βλέπετε καθημερινά, όπως στο γραφείο, στο δωμάτιό σας ή ακόμα και ως ταπετσαρία στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού.

Συγκεντρώστε υλικό, που θα χρησιμοποιήσετε ως ψηφιδωτά στον πίνακα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περιοδικά, εικόνες από το διαδίκτυο, αποσπάσματα, φράσεις, φωτογραφίες και οποιοδήποτε άλλο ερέθισμα σας εμπνέει.

Τοποθετείστε τις εικόνες και τα αποσπάσματα στον πίνακα. Οργανώστε τα με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούν μια θετική και εμπνευσμένη ατμόσφαιρα. Ο πίνακας σας πρέπει να γίνει εργαλείο οραματισμού και πειραματισμού.

Μπορείτε να τα ομαδοποιήσετε σε  διαφορετικές κατηγορίες ή να τα τοποθετήσετε με βάση τις προτεραιότητες των στόχων σας.

Προσθέσετε λέξεις ή φράσεις, που να εκφράζουν τα συναισθήματα και τη θετική ενέργεια, με την οποία επιθυμείτε να συνδέσετε τους στόχους σας.

Επανεξετάζετε και ενημερώνετε τις οπτικοποιημένες παραστάσεις σας τακτικά, έτσι που να μένετε επικεντρωμένοι στην στοχοθεσία. Προσθέστε ή αλλάξτε τα στοιχεία αντανακλώντας την μεταβολή των επιθυμιών και της προόδου σας.

TIME BLOCKING

Ορίστε συγκεκριμένα διαστήματα στην ημερήσια διάταξη σας (Time Blocking), για να αφιερωθείτε κατά προτεραιότητα και αποκλειστικότητα στους στόχους σας. Κατακερματίστε τις διαδικασίες για την επίτευξη τους σε επαλληλίες, σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία καθήκοντα και επιμέρους δράσεις.

ACCOUNTABILITY PARTNER

Ορίστε έναν συνυπεύθυνο συνεργάτη (Accountability Partner), ο οποίος θα καταγράφει την πρόοδο και θα σας δίνει κίνητρα, υποστήριξη και ανατροφοδότηση

PARA METHOD

Διαχειριστείτε τις πληροφορίες με τη μέθοδο «PARA» του Tiago Forte

Projects (σχέδια δράσης): μικρές, εφικτές και διαχειρίσιμες προσπάθειες με ημερομηνίες επίτευξης.  Πχ να γράψω την εισαγωγή σε ένα δοκίμιο μέσα στην επόμενη ώρα.

Areas (περιοχές) μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές δραστηριότητες και τομείς όπως πχ η διαρκής καλλιέργεια της συγγραφικής  ικανότητας, η υγεία, η οικονομική ευρωστία

Με άλλα λόγια αναλογιστείτε τι είναι σημαντικό για την εξέλιξη σας σε διάφορους τομείς της ζωής, όπως καριέρα, υγεία, οι σχέσεις, η προσωπική ανάπτυξη, η ψυχαγωγία κλπ.

Resources (πηγές, πόροι), δηλαδή πληροφορίες, κείμενα, ιστοσελίδες, διαδικασίες, λύσεις προβλημάτων, υποστηρικτικά δίκτυα, που δεν αφορούν άμεσα στην επίτευξη των στόχων, αλλά μπορούν να μπουν στη φαρέτρα και στο οπλοστάσιο των μελλοντικών τρόπων αντιμετώπισης)

Archives: Αποθήκες πληροφοριών και μεθόδων για μελλοντική αναφορά.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Δώστε έμφαση στις διαδικασίες και όχι εμμονικά στους στόχους, επειδή πολλές φορές το ταξίδι μετρά περισσότερο από τον προορισμό. Εστιάσετε στην αξιολόγηση των αναγκών και κατανοήστε ποιες διαδικασίες χρειάζονται βελτίωση και γιατί. Αναλύστε τα σημεία, που προκαλούν καθυστερήσεις ή προβλήματα.

Η καταγραφή των στόχων, αν και ουσιώδης παράμετρος δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, επειδή υπερτερούν συστηματικές παρεμβάσεις βελτίωσης στον τομέα της γνώσης, της διαχείρισης πληροφοριών, επικοινωνίας και εκπαίδευσης

Ενσωματώστε τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να αυτοματοποιήσουν και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των διαδικασιών.

Τέλος, επιμονή και η αφοσίωση είναι τα κρισιμότερα στοιχεία, για να πετύχετε τους στόχους σας. Αν υπαναχωρήσετε, χωρίς να το υπαγορεύει η ανάγκη ή το όφελος των αγαπημένων, τότε ποτέ δεν τους είχατε επιδιώξει σθεναρά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

60 Άρθρα Ψυχολογίας στο LinkedIn

Μήπως είστε ναρκισσιστής

Μικρά κείμενα